ေရြးခ်ယ္စရာ အေမရိကားအလုပ္ဗီဆာ

My Blog List

Wednesday, February 11, 2015

ရွိတာေလးနဲ႕ အရသာရွိေအာင္ခ်က္ ( တုိးနီ ဆက္ေျပာသည္ ) ၁။

ေဆာင္းပါးရွင္ - ကိုညီညီ ( ေတာင္ၾကီး )
.
.
ကိုညီညီ။          ။ တိုးနီအေၾကာင္းကို လူေတြက သိလာၾကျပီ။ တုိးနီရဲ႕ဘဝကို သနားၾကတယ္။ တုိးနီရဲ႕ ေစတနာကို လူေတြက နားလည္လာၾကတယ္။ တိုးနီျဖတ္သန္းခဲ႕တဲ႕ ဘဝတစ္ေလွ်ာက္မွာ “ ေမ႕လို႕မရဘူး ”  ဆုိတဲ႕ ကိစၥေလးတစ္ခုေလာက္ ေျပာျပပါလား။
.
တုိးနီ။          ။ ကြ်န္ေတာ္ဘယ္လိုေျပာရမလဲ? အဲဒီေမးခြန္းၾကီးက ဘယ္လိုေျဖရမလဲ မသိဘူး။ ဒီအေၾကာင္းအရာေတြက အဲဒီေလာက္ၾကီး မျဖစ္ေတာ႕ဘူး။ ျပီးတာလည္း ျပီးသြားျပီဆုိေတာ႕ ကြ်န္ေတာ႕စိတ္္ထဲမွာ သိပ္မရွိေနေတာ႕ဘူး။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ အစ္ကုိေျပာတဲ႕ “ ေမ႕လို႕မရဘူး ” ဆုိတဲ႕ ကိစၥက ငါတို႕ ဗမာေတြ ၾကံဳေနက်လည္း မဟုတ္ဘူး။ ေန႕စဥ္ဘဝမွာ ၾကံဳေနက်လည္း မဟုတ္ဘူး။ ေမ႕လို႕မရဘူးဆိုတာ ရွားရွားပါးပါးေပါ႕ကြာ..။ တုိးနီ ပဲ ၾကံဳဖူးတယ္။ အစ္ကိုတုိ႕ေျပာခဲ႕တဲ႕ .. တိုးနီ က အေရွ႕ပိုင္းမွာ ဇာတ္လမ္းခ်ည္းပဲေျပာခဲ႕တာေလ။ အဲဒီထဲမွာ ေမ႕လို႕မရတဲ႕ကိစၥ တစ္ခုခုေျပာႏိုင္မလား?
.
တုိးနီ။          ။ ဒါေပမယ္႕ တုိက္ဆိုင္မႈ တစ္ခုခုရွိရင္ေတာ႕ သတိရတာေတြရွိတယ္။ ဥပမာ - ကြ်န္ေတာ္တုိ႕ ဟုိတစ္ေခါက္က ေျပာသလိုေပါ႕။ အာလူးေၾကာ္စားတဲ႕အခ်ိန္ဆုိရင္ “ ေၾသာ္ .. ငါတုိ႕ အဲဒီမွာ စားလာတယ္ .. အဲသလိုမ်ိဳးေလးေတြ။ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္စားတဲ႕အခိ်န္ဆိုရင္ ငါ ဟုိတစ္ခ်ိန္က ေခါက္ဆြဲျပဳတ္စားခဲ႕တယ္ ေပါ႕ အဲဒါမ်ိဳးေတြေလာက္ပဲ။ ဒါကို တုိက္ဆိုင္မႈဆုိရင္ေတာ႕ မေျပာတတ္ဘူး။
.
ကြ်န္ေတာ္ အဲဒီေလာက္အထိ ဒီဟာၾကီးကုိ အကုန္လံုးကိုေတာ႕ ေမ႕မရဘူးဆိုတာ မျဖစ္ပါဘူး။ အခုေမးတဲ႕အခ်ိန္မွသာ ျပန္ျပီးေတာ႕ ေျပာျပလိုက္တာပဲရွိတယ္။ က်န္တဲ႕ဟာေတြက သိပ္ျပီးေတာ႕ ေခါင္းထဲမွာ မထားေတာ႕ဘူး။ ဘာျဖစ္လို႕လည္းဆိုေတာ႕ ဒီဟာေတြက ျပီးတာက ျပီးသြားျပီ။

.
.
ကိုညီညီ။          ။ ေကာင္းျပီ။ အထဲမွာ သူတို႕ေကြ်းတာပဲ မင္းတို႕စားသလား? ကိုယ္႕ဟာကိုယ္ေရာ အၾကံအဖန္လုပ္ျပီးေတာ႕ ရွာေဖြ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္တာေရာ ရွိလား?
.
တုိးနီ။          ။ အင္း .. ရွာေဖြစားေသာက္တယ္ရယ္လို႕ေတာ႕မဟုတ္ဘူး။ သူတို႕ေပးတဲ႕ပစၥည္းေတြထဲမွာ ကြ်န္ေတာ္တုိ႕က ဘယ္လုိလုပ္သလဲဆုိေတာ႕ အဆင္ေျပသလိုေပါ႕ .. ကိုယ္စားခ်င္တဲ႕ပံုစံျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားတယ္။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ဘာေတြလုပ္စားလဲ?
.
တုိးနီ။          ။ ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ဆုိရင္ဗ်ာ .. သမားရိုးက်ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ပံုစံမ်ိဳးမဟုတ္ေတာ႕ဘူး။ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကို ဆီခ်က္လိုပံုစံမ်ိဳး လုပ္ပစ္လိုက္တယ္။ ေနာက္ျပီးေတာ႕ သူတို႕ေပးတဲ႕ Hot Dog တို႕ ဘာတုိ႕ရွိတယ္။ အဲဒါေတြကို ပါးပါးလွီးတယ္။ အသားတု ပံုစံမ်ိဳးေပါ႕ .. အဲဒါေတြထည္႕တယ္။
.
အရြက္ဆိုရင္လည္း အရြက္ေၾကာ္ပံုစံ လုပ္ပစ္လိုက္တယ္။ အသားက မရွိဘူးဗ်ာ။ အသားဆုိ သူတို႕ေပးတဲ႕အခ်ိန္နဲ႕ ကြ်န္ေတာ္တို႕စားခ်င္တဲ႕အခ်ိန္ တစ္ခါတစ္ေလက်ရင္ မတုိက္ဆိုင္ဘူး။ သူတုိ႕ေပးတဲ႕အခါက်ရင္ ကြ်န္ေတာ္တုိ႕က Keep ထားတယ္။ ျပီးရင္ ၾကက္သားေတြကို ျပန္ႏႊင္တယ္။
.
အခု ကြ်န္ေတာ္တုိ႕ Costco က ၾကက္ကင္လိုပံုစံမ်ိဳး။ ရင္ပံုခ်ည္းပဲ ေပးတာ။ အဲဒါက ရွားရွားပါးပါး ( ၁ ) ပတ္ မွ ( ၁ ) ၾကိမ္ထဲ လာတာ။ အဲဒီၾကက္သားကို သိမ္းထားျပီးေတာ႕ .. အမ်ားၾကီးလည္း သိမ္းလို႕မရဘူး။ ဘာျဖစ္လို႕လည္းဆုိေတာ႕ တစ္ျခားလူေတြေတြ႕ရင္ သမ သြားေရာ .. ခုိးစားတာ။ အဲဒါမ်ိဳးလဲ ရွိတယ္။ ေနာက္ျပီးေတာ႕ အၾကာၾကီးလည္း သိမ္းလို႕မရဘူး။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ဘယ္သူေတြ ခိုးစားတာလဲ? မင္းတို႕အထဲမွာ သူခိုးရွိတယ္ ဟုတ္လား?
.
တုိးနီ။          ။ သူခိုးရယ္လို႕လည္း မဟုတ္ဘူး။ သိတယ္မလား ဒီလုိပဲစားတာပဲ။ ဘယ္လိုေျပာရမလဲ။ တစ္ခါတစ္ေလက်လို႕ရွိရင္ ကိုယ္ေတြက ေရခ်ိဳးေနတဲ႕အခါတုိ႕ဘာတုိ႕က်ရင္ ပစၥည္းေတြက ဘယ္သူယူလို႕ ယူသြားမွန္း မသိလုိက္ဘူး။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ေအးေပါ႕ .. ေအးေပါ႕။
.
တုိးနီ။          ။ တရုတ္ေတြ မယူတာေတာ႕ ၾကိမ္းေသတယ္ဗ်ာ။ သိတယ္မလား? တရုတ္ေတြက ကိုယ္ေတြထက္ေတာင္ ပိုက္ဆံရွိေသးတယ္။ သူတို႕ေတြက ေအးေအးေဆးေဆးပဲ။ သူတို႕ Locker ထဲမွာ အျပည္႕။ Locker ကိုလည္း ကြ်န္ေတာ္တုိ႕ ေသာ႕ခတ္လို႕မရဘူး .. ဒီအတုိင္းပဲ ထားထားရတာ။
.
စစ္ေဆးေရးက တစ္ေန႕ကို အနည္းဆံုး ( ၂ ) ၾကိမ္စစ္တယ္။ မနက္ Officer တစ္ၾကိမ္စစ္တယ္ .. ည Officer တစ္ၾကိမ္စစ္တယ္။ သူတို႕စစ္လို႕ရွိရင္ အစားအေသာက္ေတြကို တစ္ရက္ထက္ပုိျပီး Keep ထားလို႕မရဘူး။ သူတို႕ ေပးတဲ႕အစားအေသာက္ .. ပုတ္ပြေစတဲ႕အစာေတြ
.
.
ကိုညီညီ။          ။ Keep တယ္ ဆုိတာ “ သိမ္းထားတယ္ ” ကို ေျပာတာလား?
.
တုိးနီ။          ။ ဟုတ္တယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕ေတြဆုိ ေန႕ဖို႕ညစာ ခ်န္္ထားတာရွိတယ္။ ေနာက္ရက္ဖို႕ သိမ္းထားတာေတြ ရွိတယ္။ အဲဒီလုိမ်ိဳး ေပးမသိမ္းဘူး သူတို႕က..။ သူတို႕သိမ္းခိုင္းတာက အခ်ိဳရည္ ရွိမယ္။ ျပီးေတာ႕ လက္ဘက္ေျခာက္ထုတ္ေတြ ရွိမယ္။ သူတို႕ေရာင္းတဲ႕ Snack ထုတ္ေတြ ရွိမယ္။
.
Snack ထုတ္ေတြဆုိတာ အားလူးေၾကာ္ေတြ ရွိတယ္။ ငါးမုန္႕ေၾကာ္လိုမ်ိဳး ရွိမယ္ ေသးေသးေလးေတြ။ ကြ်န္ေတာ္တုိ႕ အခု Vendor Machine မွာေရာင္းတဲ႕အရြယ္ပဲ။
.
ဟင္းလည္း သူတို႕ေပးလိုက္တဲ႕ အရြက္တုိ႕ Hot Dog တို႕က ( ၁ ) ရက္ထက္ ပိုထားလို႕မရဘူး။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ အဲသလိုဆုိေတာ႕ မင္းတုိ႕က ဒယ္အုိးမရိွ ဆီမရွိနဲ႕ ဘယ္လိုခ်က္ၾကတုန္း?
.
တုိးနီ။          ။ ဒယ္အုိးမလိုဘူး ကြ်န္ေတာ္တုိ႕မွာ ေကာ္ပန္းကန္လံုး - Bowl ရွိတယ္။ ေကာ္ Bowl ကိုလည္း ဝယ္ရတယ္ သူတုိ႕ဆီမွာ ..။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ေကာ္ပန္းကန္လံုး ဝယ္လို႕ရတယ္ .. ဟုတ္လား? ဘယ္ေလာက္ေပးရတုန္း?
.
တုိးနီ။          ။ ဆင္႕ ၅ဝ။ အဲဒီ Bowl ကို ကြ်န္ေတာ္တုိ႕ကို ေရာင္းေပးတယ္။ ဇြန္းလည္း ေရာင္းေပးတယ္ .. ေကာ္္ဇြန္း။ အကုန္လံုး ေကာ္နဲ႕ပတ္သက္တာခ်ည္းပဲ ေရာင္းတယ္။ အႏၱရာယ္ မျဖစ္ေအာင္လုိ႕။ ဆီ အစား ကြ်န္ေတာ္တုိ႕ ေထာပတ္ သံုးတယ္။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ေထာပတ္ ဘယ္ကရလဲ?
.
တုိးနီ။          ။ ေထာပတ္က မနက္ Breakfast ဆုိရင္ မနက္ေပါင္မုန္႕နဲ႕အတူ အထုပ္ကေလးနဲ႕ ေပးတယ္။ အတံုးကေလးနဲ႕ စကၠဴေလးနဲ႕ပတ္္ထားတယ္။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ကဲ .. ဟုတ္ျပီကြာ .. မင္းလိုခ်င္တဲ႕ ပစၥည္းစံုျပီပဲထား .. ခ်က္ပံုခ်က္နည္းေလး ေျပာပါဦး။
.
တုိးနီ။          ။ ခ်က္ပံုခ်က္နည္းက ဥပမာ - ယမ္ယမ္ခ်ဥ္စပ္ဆိုရင္ ျငဳပ္သီးမႈန္႕ေတြ ပါျပီးသား။ ကြ်န္ေတာ္တုိ႕က အရည္မလုပ္ေတာ႕ဘူး။ အရင္ဆံုး ေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္လိုက္တယ္။ က်က္သြားရင္ ေရကို စစ္ထုတ္ပစ္လိုက္တယ္။ ေထာပတ္နဲ႕လူးလိုက္တယ္။ ဆီခ်က္ပံုစံလုပ္လိုက္တယ္။ ျငဳပ္သီးမႈန္႕ထုတ္ ေဖာက္ထည္႕တယ္။ ျပီးရင္ လူးလိုက္တယ္။ မီးအပူေပးတယ္။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ မီးအပူက ဘယ္လိုေပးတာလဲ? ဒယ္အိုးမွ မရွိတာ။
.
တုိးနီ။          ။ မုိက္ခရိုေဝ႕ဖ္ ရွိတယ္ေလ။ မိုက္ခရိုေဝ႕ဖ္ ကို သူတို႕စားတုန္းမွာမလုပ္ပဲနဲ႕ ကိုယ္႕ဖာသာကိုယ္ ၾကိဳခ်က္ထားရတယ္။ ဘာလို႕လဲဆုိေတာ႕ သူတို႕ထမင္းစားခ်ိန္မွာလုပ္လို႕ရွိရင္ ျပသနာတက္ႏုိင္တယ္။ ကုိယ္က ေဘးမွာ စိမ္ေျပနေျပ ခ်က္ေနတယ္ဆုိေတာ႕..။ အရြက္ကုိ ေနာက္မွထည္႕တယ္။ ထည္႕ျပီးသြားလို႕ အဆင္သင္႕ျဖစ္ရင္ . . ဟား .. စားလို႕အရမ္းေကာင္းတယ္..။ အိမ္မွလည္း ကိုယ္႕ဟာကိုယ္ စမ္းၾကည္႕လို႕ရတယ္။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ အဲဒါကို ဘယ္ႏွစ္ေယာက္စားၾကလဲ?
.
တုိးနီ။          ။ ( ၁ ) ေယာက္ပဲ .. ကုိယ္႕အတြက္ပဲ ကိုယ္လုပ္တာ။ ေခါက္ဆြဲတစ္ထုတ္က ဘာမွ မရွိဘူးေလ။ ထမင္းလဲရွိတယ္။ သူတုိ႕က ဆန္ေရာင္းေပးတယ္။ သူက ဆန္ကုိ ဘယ္လိုမ်ိဳးလဲဆုိေတာ႕ ဆန္ကြဲလိုပံုစံမ်ိဳး ဆန္ၾကမ္းေတြ .. ဒီေကာင္ ( ၁ ) ထုပ္ကို ( ၁ ) ေဒၚလာခြဲ ရွိတယ္။ ( ၁ ) ထုပ္ ဆုိတာ ( ၁ ) ထြာေလာက္ပဲရွိတာ တစ္ေယာက္အတြက္ ( ၂ ) ခါ ပဲ စားလို႕ရတယ္။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ေၾသာ္ .. ဆန္က မခ်က္ရေသးဘူးေပါ႕။
.
တုိးနီ။          ။ ဟုတ္တယ္ မခ်က္ရေသးဘူး။ အဲဒါကို ကြ်န္ေတာ္တုိ႕က ဘာလုပ္သလဲဆုိေတာ႕ ဆန္ကို ေရေဆးျပီး မုိက္ခရိုေဝ႕ဖ္ နဲ႕ပဲ ခ်က္တာ။ ဆန္ ကုိ တစ္ဝက္ေလာက္ပဲထည္႕လိုက္တယ္။ ေရကို လက္ႏွစ္လံုးေလာက္ပဲ ပိုလိုက္ျပီးေတာ႕ ( ၁၅ ) မိနစ္၊ နာရီဝက္ေလာက္ခ်က္ပစ္လိုက္တယ္။ ခဏ ခဏ သြားေမႊေပးရတယ္။ ရန္ကုန္မွာဆုိ ေရငဲ႕ခ်က္တဲ႕ ပံုစံမ်ိဳးေပါ႕။
.
တစ္ခါတစ္ေလက်ရင္ ဆန္ကုိ ဒီအတုိင္းေလး ေရစိမ္ထားလိုက္တာလဲ ရွိတယ္။ ဆန္က ပြတက္လာျပီး အပူေပးလိုက္ရင္ က်က္သြားျပီ။ ဒါေပမယ္႕ ဒီလုိလုပ္ရင္ ဆန္က ပြစိစိ ျဖစ္ေနတယ္။
.
အဲဒီခ်က္နည္းေတြအကုန္လံုး ကြ်န္ေတာ္တုိ႕က တရုတ္ေတြဆီက ရတာ။ တရုတ္ေတြက ၾကံဖန္ျပီးခ်က္သလား မေမးနဲ႕ ..။ သူတို႕ခ်က္တဲ႕အစားအေသာက္ေတြက အရမ္းစားေကာင္းတယ္။
.
.
ကိုညီညီ။          ။ ကဲ .. ဟုတ္ပါျပီ။ အဲဒီလို မရွိရွိတာ ရွာၾကံျပီး ျဖစ္ေအာင္ စားေသာက္ရတဲ႕ဘဝကို ေက်ာ္ျဖတ္ခဲ႕တယ္ဆုိေတာ႕ အခု တစ္ခါတစ္ေလ သတိရလို႕မ်ား ျပန္လုပ္စားေသးလား?
.
တုိးနီ။          ။ အဲဒီပံုစံမ်ိဳး ျပန္လုပ္စားတာရွိတယ္။ ေထာပတ္အစား ဆီသံုးလိုက္တယ္။ ဒီပံုစံက အလြယ္တကူ အျမန္ခ်က္လို႕လည္း ရတယ္။ ဒါက ေခါက္ဆြဲကို ေၾကာ္လိုက္တဲ႕ ပံုစံမ်ိဳး အစပ္ေၾကာ္ ပံုစံျဖစ္သြားတာ။ ၾကက္သားဆုိရင္လည္း အသားခ်ည္းခ်ည္း ႏႊင္လုိက္။ အေရခြံ ဘာ ညာ ႏႊင္လုိက္။ အဲဒီ ေထာပတ္ရယ္၊ အဲဒီ ျငဳပ္သီးမႈန္႕ရယ္ လူးျပီးေတာ႕ေၾကာ္။
.
ဒီ႕ထက္ ပုိျပီးေကာင္းခ်င္ရင္ ၾကက္သြန္ထည္႕။ ဟုိမွာဆုိ သူတို႕ ၾကက္သြန္ေပးတဲ႕အခါလည္း ရွိတယ္။ ၾကက္သြန္က သူတို႕ ပဲစား အစားအစာမွာ ပါတယ္။ အဲဒီၾကက္သြန္ပါထည္႕လိုက္ရင္ ခ်ိဳသြားတယ္။
.
အေတြ႕အၾကံဳဆုိရင္ .. ထမင္း နဲ႕ အဲဒီ ၾကက္သား အကြ်တ္ေၾကာ္ေလးနဲ႕ အရမ္းစားေကာင္းတယ္။ အဆင္ေျပသလို လုပ္ပစ္လိုက္တာ .. အဲဒီအထဲမွာ ..။
.
.
koko2yeye@gmail.com

No comments: